IMG_0215

Lotte Haagsma
kunstcriticus en redacteur

lotte@lottehaagsma.nl

Als freelance schrijver en redacteur werk ik voor verschillende opdrachtgevers in de kunst- en architectuurwereld. Ik schrijf en redigeer teksten en begeleid de totstandkoming van publicaties, zowel op papier als online. Daarnaast treed ik op als verslaglegger van expertmeetings en symposia. Mijn kracht ligt in een combinatie van analytisch en kritisch denken en tegelijkertijd dingen concreet en zorgvuldig op de grond zetten. Ook in mijn teksten zoek ik altijd naar een vorm die zowel inhoudelijk als toegankelijk is. Ik houd ervan me in het verhaal van een ander te verdiepen en dit zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen.

Mijn wortels liggen in de beeldende kunst, maar ik schrijf al zo’n vijftien jaar ook over architectuur, design, fotografie en kunst in de openbare ruimte, onder meer voor de architectuursite ArchiNed en het kunsttijdschrift Metropolis M. Ik studeerde in 1998 af in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In het verleden werkte ik ruim tien jaar als redacteur voor ArchiNed (2002-2013) en was ik als redacteur en later bestuurslid betrokken bij het recensieblad Tubelight (1998-2008).

Opdrachtgevers
Academie van Bouwkunst Amsterdam, Het Nieuwe Instituut, de Gelderlander, Studio Wessels Boer, Navid Nuur, Schunck* Heerlen, Academie van Bouwkunst Rotterdam, Freek van Arkel, Museum Arnhem, Willem de Kooning Academie, Museum van Bommel van Dam, Gemeente Utrecht, Stroom Den Haag, Manifesta Foundation, Witte de With, centre for contemporary art, SKOR (Stichting Kunst in de Openbare Ruimte), Bureau Venhuizen, Mei architecten en stedenbouwers, Neeltje ten Westenend, dertien hectare (curator Sarah Farrar), Impakt Festival (curator STEALTH.unlimited).

Publicaties

Tekstredactie voor de publicatie MINING MEMORY van Navid Nuur, verschenen bij zijn tentoonstellingen bij Galerie Max Hetzler en Galeria Plan B in Berlijn, april-juni 2015.

Tekst-, eindredactie en het schrijven van interviews voor de gedrukte agenda van Het Nieuwe Instituut (2014 – 2016).

Schrijven van interviews met directeur en enkele onderwijsmanagers voor de studiebrochure van de Willem de Kooning Academie, studiejaar 2014/2015.

Beleefd Landschap, artikel in de publicatie ‘Mapping the Landscape’ uit 2013, verschenen bij een gelijknamig project van Museum van Bommel van Dam in Venlo.

Samenstelling en eindredactie van de publicatie Claiming Visibility, The Politics of Public Art, i.s.m. Lene ter Haar, Maarten Verweij en Wouter Wisbum, n.a.v. Studiereis Fonds BKVB 2010, verschenen in 2012. Hiervoor ook het artikel Beeldenmacht geschreven.

Interactief avontuur, artikel in de publicatie ‘Beyond Leidsche Rijn. Kunst als strategie bij verstedelijking’, verschenen bij NAi Uitgevers (2009).

Pitch, jonge architecten in Den Haag, publicatie van Stroom Den Haag, verschenen in 2008. Redactie en auteur van 20 interviews met Haagse architecten.

Samenstelling en eindredactie van de publicatie Archief ArchiNed 1996-2006, verschenen ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van ArchiNed in 2006.

FRIS, tijdschrift van de Gemeente Utrecht over kunst in de openbare ruimte, nr. 2 (2005), eindredactie en auteur van artikel Buurtbeest en Biergarten.