Lotte Haagsma
kunstcriticus en redacteur
lotte@lottehaagsma.nl

Als freelance schrijver en redacteur werk ik voor verschillende opdrachtgevers in de kunst- en architectuurwereld. Ik schrijf en redigeer teksten (van tentoonstellingsteksten tot subsidieaanvragen) en treed op als secretaris van kunstcommissies en als verslaglegger van expertmeetings en symposia.

Mijn wortels liggen in de beeldende kunst, maar ik schrijf vooral ook over architectuur, design, fotografie en kunst in de openbare ruimte, onder meer voor de architectuursite ArchiNed en het kunsttijdschrift Metropolis M. Terugkerende thema‚Äôs in mijn artikelen, recensies en interviews zijn het hedendaagse stedelijke leven, het spanningsveld tussen het individu en de gemeenschap, tussen het streven naar innovatie en het verlangen naar historische verbinding.

In het verleden werkte ik ruim tien jaar als redacteur voor ArchiNed (2002-2013).

Opdrachtgevers

 • Recent: Het Nieuwe Instituut, Gemeente Utrecht, Noorderlicht Internationaal Fotofestival, Stichting Rotterdam Maaskant, Raad voor Kunst en Cultuur Rotterdam, Jan van Eyck Academie, Kunsthal Rotterdam, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
 • Verleden: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Academie van Bouwkunst Rotterdam, Wiersema Architecten, Suzanne Dikker (ontwerper), Frido Evers (kunstenaar), Studio Wessels Boer (ontwerper), Navid Nuur (kunstenaar), de Gelderlander, Schunck* Heerlen, Freek van Arkel (fotograaf), Museum Arnhem, Willem de Kooning Academie, Museum van Bommel van Dam, Stroom Den Haag, Manifesta Foundation, Witte de With, centre for contemporary art, SKOR (Stichting Kunst in de Openbare Ruimte), Bureau Venhuizen, Mei architecten en stedenbouwers, Neeltje ten Westenend (kunstenaar), dertien hectare (curator Sarah Farrar), Impakt Festival (curator STEALTH.unlimited).

Publicaties

 • Schrijven van een tekst over het gebouw dat architect Erik Wiersema ontwierp voor Het Hogeland College in Warffum, voor een publicatie die op 5 oktober 2018 is verschenen.
 • Schrijven van een serie interviews met studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam voor een publicatie over de Winter School 2017 o.l.v. fotograaf Jeroen Musch.
 • Tekstredactie voor de publicatie MINING MEMORY van Navid Nuur, verschenen bij zijn tentoonstellingen bij Galerie Max Hetzler en Galeria Plan B in Berlijn, april-juni 2015.
 • Tekst-, eindredactie en het schrijven van interviews voor de gedrukte agenda van Het Nieuwe Instituut (2014 – 2016).
 • Schrijven van interviews met directeur en enkele onderwijsmanagers voor de studiebrochure van de Willem de Kooning Academie, studiejaar 2014/2015.
 • Beleefd Landschap, artikel in de publicatie ‘Mapping the Landscape’ uit 2013, verschenen bij een gelijknamig project van Museum van Bommel van Dam in Venlo.
 • Samenstelling en eindredactie van de publicatie Claiming Visibility, The Politics of Public Art, i.s.m. Lene ter Haar, Maarten Verweij en Wouter Wisbum, n.a.v. Studiereis Fonds BKVB 2010, verschenen in 2012. Hiervoor ook het artikel Beeldenmacht geschreven.
 • Interactief avontuur, artikel in de publicatie ‘Beyond Leidsche Rijn. Kunst als strategie bij verstedelijking’, verschenen bij NAi Uitgevers (2009).
 • Pitch, jonge architecten in Den Haag, publicatie van Stroom Den Haag, verschenen in 2008. Redactie en auteur van 20 interviews met Haagse architecten.
 • Samenstelling en eindredactie van de publicatie Archief ArchiNed 1996-2006, verschenen ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van ArchiNed in 2006.
 • FRIS, tijdschrift van de Gemeente Utrecht over kunst in de openbare ruimte, nr. 2 (2005), eindredactie en auteur van artikel Buurtbeest en Biergarten.